Spoznajte vse načine tiskanja na različne materiale

Tiskanje na različne materiale je lahko poseben izziv. Včasih pomislimo le na tiskanje na papir, kar lahko opravimo tudi z domačim tiskalnikom. A že tu se hitro srečamo z nalogami, ki jih sami ne bomo mogli opraviti. 

Recimo s tiskanjem kakšnih večjih naklad, dokumentov v večjem formatu, zahtevnih motivov z visoko ločljivostjo in podobno. Še večje težave bomo imeli, če se srečamo z različnimi materiali, ki ne omogočajo tako enostavnega tiskanja.

Kar dosti je takšnih materialov, na katere ne moremo enostavno tiskati z domačim tiskalnikom. Vseeno pa jih moramo opremiti z natisom, tako da nam ne ostane drugega, kot da se poslužimo napredne opreme, ki skrbi za takšne naloge. 

Takšno opremo ima v ponudbi TIFT Koding, ki je prava rešitev za tiskanje na vse mogoče materiale. Možen je celo tisk na steklo in na druge zahtevne površine.

Tisk na steklo je med najbolj zahtevnimi

Če se posvečamo kakšnim posebnim izzivom pri tiskanju, moramo gotovo omeniti tudi tisk na steklo. V primerjavi s temi nalogami se namreč drugi izzivi ne zdijo tako veliki. Še posebej zahtevno je tiskanje na steklenice, kozarce in podobne steklene izdelke, ki nimajo ravnih površin za enostavno tiskanje. Potrebovali bomo prilagojene rešitve, ki so namenjene prav takšnim opravilom. 

Predvsem potrebujemo napredno opremo, s katero bomo dobro pripravljeni na takšne naloge. Z dobrim tiskalnikom za steklo tiskanje na ta material ne bo tako težko. Seveda gre še vedno za zahtevnejšo nalogo kot pri tiskanju na papir, a pričakujemo lahko, da bomo uspeli svoje delo uspešno opraviti, dobimo zanesljiv natis, ki bo opravil vse svoje funkcije.

tisk na steklo

Steklo sicer omogoča tudi druge vrste obdelave in kaj lahko se izkaže, da tisk na steklo ni najboljša možnost. A premisliti moramo o različnih opcijah in se odločiti za tisto, ki nam v dani situaciji najbolj odgovarja. 

Pozorni smo na mnoge zahteve in prioritete, pa tudi na ceno, hitrost in enostavnost projekta. Enake premisleke imamo pri drugih materialih, na katere lahko tiskamo.

Kako se opravlja tisk na kovino?

Tisk na steklo lahko primerjamo s tiskom na kovino. Tudi v tem primeru imamo posebne izzive, ki jih moramo nasloviti s pravo opremo. Potrebujemo tiskalnik, ki lahko tiska na takšno površino. Ker so kovine zelo uporabne, imamo razne vsestranske kovinske izdelke. 

Poleg tega se že same kovine in zlitine med seboj precej razlikujejo. To pomeni, da ni le ene same možnosti, ki bi omogočala tisk na kovino v vseh primerih. Najti moramo posebno rešitev glede na to, s kakšnimi materiali in površinami se sami srečujemo.

Nekatere kovine omogočajo precej enostavno tiskanje. To velja predvsem v primeru, da lahko površino za tiskanje dobro pripravimo. Včasih je to možno, tako da označevanje kovinskih izdelkov ne bo velika težava. Ne moremo pa vedno računati na to. 

tisk na kovino

Pogosto imamo opravka s kakšnimi neugodnimi kovinskimi površinami, z zvarjenimi kosi, krivinami in drugimi izzivi, ki ne omogočajo enostavnega tiskanja. Poznamo sicer tehnike tiska, ki omogočajo tudi tiskanje v takšnih situacijah, tako da nam tisk na kovino načeloma še vedno ponuja dobre rešitve. To recimo velja za tisk na pločevinke in drugo kovinsko embalažo, pa tudi na kakšne končne izdelke. A tu imamo tudi nekaj drugih možnosti.

Alternative za tisk na kovino

Kovinski materiali nam omogočajo različne načine obdelave. Tisk na kovino je seveda ena izmed dobrih možnosti, če pride v poštev. Lahko pa se izkaže, da to ni najboljša opcija. Dobimo tudi druge možnosti, ki so lahko precej boljše, odvisno od naših zahtev in pričakovanj, ter seveda od tega, kaj nam kovinski materiali dejansko dopuščajo.

Kovinske izdelke lahko označujemo med drugim že z izrezom in oblikovanjem, kar je dobra rešitev predvsem pri kakšnih večjih kovinskih kosih, konstrukcijah, ohišjih in podobno. Tu je izjemno koristen laserski razrez kovin. Podobno pa lahko izkoristimo še drugo opremo, ki nam omogoča graviranje, tudi to je lahko izvrstna opcija za označevanje kovinskih izdelkov.

Tisk na materiale potrebujemo za industrijsko označevanje

Večinoma se z zahtevnimi materiali srečujemo v industriji, kjer nimamo veliko fleksibilnosti pri samih materialih. Bolj se moramo prilagoditi pri tisku, tako da pridejo v poštev tiste rešitve, ki so dobro prilagojene našim zahtevam. A orientiramo se seveda po tem, kaj industrijsko označevanje zahteva.

Včasih imamo tu specifične zahteve in predpise, ki se jih moramo držati, včasih pa pripravljamo razne oznake tudi za druge namene. A če lahko že vnaprej pripravimo dober načrt, bomo lahko našli prav rešitve tudi za tiskanje in za druge možnosti označevanja. Pričakujemo, da bomo lahko dobro izkoristili širno ponudbo, če seveda vemo, kaj nam je sploh na voljo in pri katerih tehnikah bomo dobili najboljše rezultate.

Pogosto se za industrijsko označevanje poslužujemo tiskanja na embalažo ali pa kar neposredno na same izdelke. Za to se uporabljajo prilagojeni tiskalniki, te naprave so tudi same precej fleksibilne in jih običajno lahko vključimo v proizvodne procese v industriji. 

To je idealna rešitev, ki ponuja izvrstne rezultate, seveda pa smo omejeni s tem, kakšno opremo imamo na voljo in na katere materiale želimo tiskati. Poleg tega je tiskalnik za embalažo lahko precej drag in zahteva tudi določeno prilagoditev. Imamo tudi alternative, ki se lahko izkažejo za bolj posrečene.

Industrijsko označevanje z nalepkami

Odlično se lahko obnese označevanje z nalepkami. Nalepke so veliko bolj enostavne, lahko jih enostavno in poceni tiskamo. Možno je, da bo z njimi nekoliko več dela, a tu pogosto najdemo ugoden kompromis, ki nas prepriča v to izbiro. Spet moramo sicer upoštevati dejanske zahteve v specifični situaciji, včasih industrijsko označevanje z nalepkami ni možno ali pa ni smiselno.

Če se odločimo za označevanje z nalepkami, bomo potrebovali ustrezen tiskalnik, pripraviti moramo kvalitetne nalepke, primerne za lepljenje na naše izdelke. To nam ponuja nekaj več fleksibilnosti, a vseeno moramo paziti na to, da izberemo prave rešitve.

Tiskalnik nalepk za različne materiale

Ker je tisk na različne materiale lahko kar velik izziv, bomo gotovo iskali tudi lažje možnosti. Morda pride v poštev označevanje z nalepkami, kar nam delo močno poenostavi. A še zdaleč ne moremo pričakovati, da bomo na ta način rešili vse svoje težave. Tudi nalepke morajo biti namreč dobro pripravljene na lepljenje na različne površine

Najbolje jo bodo odnesli tisti, ki se ukvarjajo z materiali, ki jih lahko enostavno opremimo z nalepkami. Odličen primer je recimo delo v logistiki, kjer imamo opravka večinoma s pošiljkami v kartonastih škatlah in podobni embalaži. 

V takšnem okolju je lahko tiskalnik nalepk že vse, kar potrebujemo. Splača se preveriti možne rešitve, ti tiskalniki so lahko zelo dobro prilagojeni tovrstnim potrebam. Nenazadnje na ta način pripravljamo številne oznake, ki imajo veliko vlogo pri delovnih procesih v takšnem okolju.

tiskalnik nalepk

Tiskalnik nalepk nam omogoča, da pripravimo razne oznake, ki so pogosto nujne, včasih pa le dobrodošle. Najboljši primer so črtne kode in druge oznake, ki jih neposredno uporabljamo pri delu s temi izdelki. Pripravljamo pa tudi kakšne druge oznake, nenazadnje tudi dekoracijo. Zato potrebujemo primeren tiskalnik nalepk, to opremo dobimo pri specializiranih ponudnikih. Na ž si lahko ogledamo selekcijo vrhunskih tiskalnikov, ki so prilagojeni prav za takšne naloge. Pričakujemo lahko, da bomo med temi napravami našli primeren tiskalnik za nalepke tudi za naše potrebe.

Z nalepkami lahko uspešno rešimo marsikatero zagato, izognemo se zahtevnemu tiskanju na razne materiale. Nalepke lahko lepimo tako na steklo kot na kovino, tako da imamo elegantno rešitev za takšne materiale. Zelo dobro se obnesejo nalepke na papirju in kartonu, lepimo pa jih še na plastiko, stiropor in na praktično vse druge materiale, ki potrebujejo industrijske oznake. Tako je tiskalnik nalepk res priročna naprava v mnogih delovnih prostorih. Še vedno pa se lahko poslužimo tudi drugih naprav, ki se morda še bolje izkažejo za kakšne specifične naloge.

Bolj eleganten je neposreden tisk na folijo

Če se ukvarjamo s proizvodnjo in pakiranjem izdelkov, potem je zelo verjetno, da bomo pri delu uporabljali tudi folijo za pakiranje. To je namreč zelo vsestranska rešitev, ki se uporablja pri različnih vrstah materialov. Odločamo se za raznovrstne rešitve, a folija ponuja odlične lastnosti za izdelke vseh vrst. Tako je tudi tisk na folijo lahko zelo dobrodošel, pomislimo na to možnost, ki jo po navadi lahko lepo vključimo v proizvodni proces.

Neposreden tisk na folijo je zelo elegantna rešitev za mnoge izdelke, ki jih pakiramo na ta način. Poleg tega je ta tehnika precej fleksibilna za označevanje različnih folij in plastičnih materialov, tako da smo pripravljeni na različne naloge te vrste. Tu je ponudba dobro razvita, hitro lahko najdemo idealen tiskalnik glede na to, s kakšnim delom se srečujemo. Morda potrebujemo le tiskalnik za hitro označevanje kakšnih kritičnih informacij, recimo datumov in podobnih oznak. Lahko pa je treba folijo opremiti še z dodatnimi informacijami, za kar bomo potrebovali naprednejši tiskalnik. A tu so gotovo na voljo rešitve, ki nam zagotavljajo odlično končno izkušnjo. Na tift-koding.com bomo našli možnosti za direktni tisk na folijo, ki načeloma predstavlja najboljšo rešitev za označevanje, če delamo z izdelki v foliji.

Tisk na folijo je zelo koristen v različnih panogah, tudi če folija ni primarna embalaža za izdelke. S folijo namreč delamo tudi v logistiki in pri skladiščenju, takšne materiale nenazadnje srečujemo tudi pri končni uporabi izdelkov. Zelo pomembno je, da tisk na folijo omogoča primerno obdelavo teh izdelkov.