Stojala za kolesa pripravljamo za različna okolja

Kolesarjenje je priljubljen hobi, a prav tako se lahko s kolesom zapeljemo po vsakdanjih opravkih, pogosto tudi redno kolesarimo v službo ali v šolo. To pomeni, da bomo potrebovali ustrezno opremo, predvsem dobro kolo in nekaj dodatkov zanj, dobrodošla pa je tudi urejena kolesarska infrastruktura. 

Da bomo lahko brezskrbno kolesarili, morajo biti dobro urejene mestne površine, na svoji destinaciji pa pričakujemo stojala za kolesa, da kolo lahko parkiramo. Prav tako moramo imeti tudi doma nekaj prostora za kolo, da ga ne bomo puščali kar zunaj ali tlačili v stanovanje. Najbolje bo, da tudi doma uredimo parkirišče, kjer spet uporabljamo ustrezno stojalo.

Na srečo se stojala za kolesa uvrščajo med koristno opremo za različna okolja. Najdemo še več takšnih izdelkov, ki jih lahko namestimo na domače površine, pogosteje pa jih srečujemo v urbanem okolju in v javni rabi. Tu se nam ponujajo mnoge možnosti, ki jih bomo dobro izkoristili, ne le za kolesarjenje, temveč tudi za druge aktivnosti. Če smo se pripravljeni dobro opremiti, bomo izredno zadovoljni s končnim učinkom, ki ga ta oprema ponuja. 

Stojala za kolesa v pravi kolesarnici

Če se osredotočimo na kolesarsko infrastrukturo, najdemo različne vrste parkirišč, ki nam omogočajo varno in enostavno shranjevanje koles. Posebej pomembna so javna parkirišča, to so lahko stojala za kolesa, lahko pa kar kolesarnice, ki nudijo še nekoliko boljšo zaščito.

Tudi v kolesarnicah sicer najdemo stojala, saj potrebujemo opremo, ki nam omogoča enostavno parkiranje koles. So pa kolesarnice praviloma še bolj dovršene, imajo streho za zaščito pred neugodnimi vremenskimi dejavniki, lahko so tudi zaprte in nudijo še dodatno varnost. V urbanem okolju ob kolesarnicah včasih najdemo dobrodošlo dodatno opremo, kot so pitniki za vodo, kar je kolesarjem zelo všeč. 

Dobro urejena infrastruktura je ključnega pomena za spodbujanje kolesarjenja, s tem se razbremenijo mestne ulice, izboljša se zrak v mestu, dobimo več prostora in nenazadnje poskrbimo tudi za zdravje meščanov.

Na urbanih površinah so stojala za kolesa naravnost kritičnega pomena

Najbolj kritične so kolesarnice ob večjih prometnih stičiščih, recimo ob železniških postajah in parkiriščih, pa tudi drugod po mestnem središču. V veliko korist pa so tudi stojala za kolesa, sploh tam, kjer ne nameravamo puščati kolesa zelo dolgo časa. Takšna oprema je vedno dobrodošla in se v takšnem okolju odlično znajde. Če so zraven še pitniki za vodo in drugi dobrodošli dodatki, pa kolesarji lahko pričakujejo izvrstno izkušnjo.

Prav tako dobro pripravljen kotiček za shranjevanje koles imamo lahko tudi doma. Uredimo preprosto kolesarnico ali pa postavimo vsaj kakšno stojalo, da bo naše kolo pospravljeno na varnem, a hkrati vedno pripravljeno na uporabo.

Stojala za kolesa na domačih površinah

Včasih smo tudi doma precej zahtevni, ko pride do shranjevanja koles. Imamo visoka pričakovanja, gotovo nismo pripravljeni sklepati kompromisov glede varnosti, hkrati pa želimo imeti kolo stalno v pripravljenosti, da se ne bomo ukvarjali s prenašanjem, odklepanjem in drugimi zamudnimi opravki, preden se lahko odpravimo na pot. 

Tu nam stojala za kolesa že ponujajo dobro rešitev. So tudi precej poceni in zelo vsestranska, dobro se prilagodijo vsakemu okolju.

Stojala najdemo v ponudbi urbane opreme, ki je zelo koristna tudi na domačih površinah. Pravzaprav je možno, da tudi doma že uporabljamo nekaj takšnih izdelkov. Precej priljubljena je recimo sorodna vrtna oprema, recimo vrtni ogenj in druga zunanja kurišča. Če imamo večje dvorišče ali vrt, uredimo okolico tako, da vanjo umestimo kakšne svetilke, ograde in podobne elemente. Najdemo pa še mnoge druge opcije, nenazadnje tudi cele kolesarnice, če želimo dobro poskrbeti za svoja kolesa. 

Ob vseh teh opcijah imamo torej dovolj priložnosti, da lahko uredimo lep in funkcionalen ambient. Lahko gre za preprost vrtni ogenj, lahko pa se opremimo z mnogimi izdelki, ki nam koristijo in naše bivališče tudi polepšajo. Tu so stojala za kolesa le ena izmed posrečenih možnosti, ki vedno navdušujejo uporabnike.

Pogosto se najbolje obnesejo že preprosta stojala za kolesa

Stojala za kolesa omogočajo enostavno ureditev parkirišča

Že enostavna stojala se zelo dobro obnesejo. Pametno pa je poskrbeti še za drugo opremo in parkirišče za kolo še nekoliko urediti. Pogosto ob stojala namestimo zunanja korita za rože, da dobimo lepo umeščen kotiček z dodatno dekoracijo. Takšna korita so odlična za razmejitev površin, preprečujejo tudi prehod avtomobilov in drugih nepovabljenih obiskovalcev. Navsezadnje lahko tudi korita za rože delujejo kot stojala za kolesa, če lahko kolo preprosto naslonimo na korito.

Parkirišče za svoje kolo lahko uredimo na različne načine. Najdemo še razno drugo opremo, s katero dosegamo podoben učinek, kot ga imajo zunanja korita za rože, ali pa pridemo do drugega atraktivnega rezultata. 

Z nekaj domišljije in dobro opremo se nam ponujajo neštete priložnosti, da svoje bivalno okolje res lepo uredimo, vedno pa bomo lahko koristili mnoge funkcionalnosti takšne opreme. To ne velja le za kolesarje, ki bodo dobro izkoristili stojala za kolesa, temveč tudi za druge uporabnike raznovrstne opreme, s katero lahko dopolnimo svoje domače površine. Vedno imamo možnost izbrati kvalitetno in uporabno opremo, ki postavi še piko na i z lepo vizualno podobo.