Sušenje stanovanjskih prostorov

Za prijetno življenje in visoko kakovost bivanja v stanovanjskih prostorih moramo ustvariti ugodne pogoje. Na to seveda vpliva cela vrsta dejavnikov, ki jih lahko v večji ali manjši meri uravnavamo, med njimi pa je gotovo tudi relativna vlažnost prostora. Ta ne vpliva le na počutje, temveč tudi na zdravje, pa celo na življenjsko dobo in funkcionalnost samega stanovanja. In čeprav so sodobna bivališča večinoma zgrajena tako, da nadzorovanje relativne vlažnosti v prostorih ni problem in se vlažnost uravnava praktično samodejno, je treba v nekaterih primerih tudi ukrepati.

Ukrepi v primeru previsoke relativne vlažnosti

Če zaznamo previsoko vlažnost stanovanjskih prostorov, bo najboljši ukrep verjetno sušilec vlage. Takšne naprave so na voljo tudi v izvedbah za običajne gospodinjske uporabnike in se pri svojem delu dokaj dobro obnesejo, imajo pa seveda tudi določene omejitve. Tak sušilec vlage je dobra preventiva in pomaga pri uravnavanju vlažnosti v primeru, da ta le nekoliko odstopa od idealnih vrednosti. Čisto možno je, da bomo že na ta način storili dovolj in se izognili neprijetnim opravilom, ki bi nas doletela, če ne bi pravočasno razvlažili zraku – to je na primer odstranjevanje plesni.

Če pa imamo z vlago večje težave, bo treba poskrbeti za profesionalno sušenje stanovanjskih prostorov. Spet pride v poštev sušilec vlage, a tokrat v zmogljivejši različici. Naprave, ki jih imajo strokovnjaki s tega področja, so bistveno zmogljivejše in se odlično izkažejo tudi za sušenje zidov, uporabljajo pa se predvsem v primeru poplav, puščanja vodovodnih cevi in podobnih težav.

Čisto možno je, da bo potrebno tudi odstranjevanje plesni oziroma sanacija drugih simptomov visoke vlažnosti. Skozi leta se tudi v prostorih, ki imajo le nekoliko previsoko relativno vlažnost, v nekaterih kotičkih pojavi plesen, zato je odstranjevanje plesni skorajda neizogibno. To pa ni edino opravilo, na katerega bo treba pomisliti v primeru visoke vlažnosti v stanovanju.