Tudi delovni natikači so lahko ustrezna obutev za delo

Nekatera delovna mesta postavljajo podrobne zahteve glede opreme, ki jo pri opravljanju službenih obveznosti lahko uporabljamo. Morda dobimo uniformo in pravzaprav sploh nimamo veliko izbire pri tem, kakšna oblačila in obutev bomo imeli. Prav tako včasih uporabljamo dodatno zaščitno opremo, ki je prav tako zahtevana. V vsakem primeru pa je pomembno, da delovna oprema ustreza specifikam delovnega mesta in službenih opravil, predvsem pa kakšnim varnostnim tveganjem. Zanimivo je, da so s tega vidika lahko povsem spodobni tudi delovni natikači, čeprav teh morda ne bi takoj uvrstili med primerno delovno obutev.

Natikači imajo mnoge prednosti, zato jih tudi pogosto uporabljamo. Zelo priljubljeni so predvsem v poletnih dneh, doma lahko z njimi počnemo praktično vse v hiši in na prostem. Kaj pa na delovnem mestu? Tu se pogosto srečujemo s kakšnim zahtevnejšim delom in možno je, da bomo morali izbrati bolje prilagojeno delovno obutev. A prav tako je možno, da bodo ravno natikači najbolj smiselna izbira, in to prav zaradi tistih prednosti, ki jih prepoznamo tudi pri domači uporabi.

Kakšne prednosti imajo delovni natikači?

Gotovo lahko izpostavimo kar nekaj prednosti natikačev. Nenazadnje je to priljubljena obutev, na katero prisegamo iz različnih razlogov. V primerjavi z drugimi obuvali se natikači zelo dobro izkažejo, tako da bodo bržkone tudi na delovnem mestu upravičili izbiro uporabnikov.

Morda si ne bi mislili, a delovni natikači so lahko izredno praktični pri službenih opravilih

Največji plus natikačev je ta, da so zelo preprosto zasnovani, z njimi se ne bo treba posebej ukvarjati. So zelo praktični in enostavni za uporabo, vedno so na voljo in nikoli nas ne motijo. Celotna izkušnja pri uporabi bo povsem drugačna kot pri kakšnih delovnih škornjih in drugih okornih obuvalih. Na delovnih mestih, kjer ni potrebe po posebni zaščitni opremi, so delovni natikači prav zaradi teh lastnosti lahko dobra izbira.

Zaradi enostavne zasnove so natikači pogosto tudi precej poceni, čeprav to ni nujno. Vsekakor pa lahko pričakujemo da bodo cenejši od kakšne posebne zaščitne opreme, pa tudi od večine drugih vsestranskih obuval. Nizki stroški so lahko atraktivni sploh za tiste, ki želijo nakupiti opremo za svoje zaposlene. Lahko pa delavci tudi sami izberejo primerne natikače zase, tudi pri tem je ugodna cena gotovo dobrodošla prednost.

Čeprav so delovni natikači precej enostavno zasnovani, so lahko dobro prilagojeni obremenitvam, s katerimi se pri delu srečujemo. Nekateri natikači so presenetljivo udobni in primerni tudi za uporabo preko celega dneva. Pravzaprav na natikače prisegajo tudi tisti, ki so ves dan na nogah – najboljši primer so verjetno zaposleni v bolnišnicah, tam so natikači skoraj samoumevna izbira. Za ta namen izbiramo posebne ortopedske natikače, ki so oblikovani tako, da optimalno prenašajo obremenitve in podpirajo stopalo. Razbremenjujejo telo in omogočajo lažje stanje in hojo preko dneva.

Kakovostni natikači imajo seveda še druge prednosti, so zelo robustni in vzdržljivi, z debelim podplatom nas dobro varujejo pred grobo podlago in nepredvidljivim terenom. So lahki in zračni, torej udobni in prijetni za uporabo v vseh razmerah. To so le nekatere od prednosti, s katerimi se delovni natikači uvrščajo med priljubljeno delovno obutev.

Delovni natikači v primerjavi z drugo delovno obutvijo

Seveda ne moremo na vsakem delovnem mestu uporabljati natikačev. Veliko bolj pozorni bomo na izbiro obutve pri delu na terenu, tam pridejo v poštev le prilagojeni delovni čevlji za takšne površine. Pogosto so čevlji tudi zaščitna oprema, ki nas varuje pred udarci in drugimi poškodbami. Če se pri delu srečujemo s kakšnimi takšnimi grožnjami, natikači verjetno ne bodo tako prepričljivi.

Delovni natikači niso vedno prava izbira za delo

Prav tako bomo bržkone ugotovili, da so delovni natikači nekoliko manj primerni za dolgo hojo. Čeprav so udobni in na njih lahko stojimo cel dan, bomo pri hoji bolj cenili kakšno športno obutev, sploh če gre za hojo na prostem. Včasih preko dne prehodimo kar nekaj kilometrov, v natikačih verjetno ne bomo imeli ravno dobre izkušnje. Še en poseben primer je tek oziroma bolj intenzivno gibanje, morda moramo biti pripravljeni tudi na to – veliko bolje se bodo izkazali delovni čevlji, ki jih lahko zanesljivo zavežemo.

Delovni natikači in drugi čevlji nudijo dovolj izbire

Ne odločamo se preprosto za natikače ali čevlje, temveč imamo v obeh kategorijah zelo veliko izbire. Tako se lahko posvetimo primerjavi lastnosti teh izdelkov glede na kriterije, ki jih imamo pri izbiri. Gotovo bomo lahko dobili obutev, ki bo kot nalašč za naše delovno mesto oziroma za naše specifične potrebe. Delovni natikači so na voljo kar v spletnih trgovinah, nakup takšne obutve je pogosto nekoliko bolj preprost. Bolj dovršena zaščitna obutev zahteva več premisleka, pametno bo čevlje pred nakupom tudi pomeriti in preizkusiti. Pomembno je, da se nam zaščitna oprema dobro prilega, da bo lahko res učinkovito opravljala svojo funkcijo.

Upoštevamo torej mnoge lastnosti, ki odločajo o končnem zadovoljstvu zaposlenih. Ugoditi moramo dejanskim zahtevam, ki se pokažejo pri delu, izogibamo pa se nizkocenovni ponudbi in drugim lastnostim, ki nimajo veliko veze z dejansko uporabo obutve. Delovni natikači lahko prepričajo z mnogimi lastnostmi, ne pustimo se zavesti napačnim značilnostim, ki jih včasih izpostavljajo trgovci.