Tudi za zračno orožje je potrebno imeti dovoljenje

Pred nekaj jeti je v veljavo stopil zakon, ki pravi, da je potrebno za vsako močnejše zračno orožje imeti soglasje. Zračna puška se lahko na prvi pogled nepoznavalcem zdi popolnoma neškodljiva. Vendar pa se moramo zavedati, da z nepravilno uporabo, lahko tudi z zračno puško zelo poškodujemo človeka ali žival. 

Posedovanje kakršnegakoli orožja mora seveda biti kontrolirani, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da je tudi zračna puška hitro lahko nevarna. Pomembno je, da lastniki orožja le-to pravilno in varno pospravijo in da ga ne uporabljajo. 

Koristna je evidenca 

Pristojni organi so dolgo časa želeli povečati nadzor nad posedovanjem orožja in so tako pripravili računalniško evidenco, ki olajša sledenje tistim, ki imajo orožje. Zračna puška tu ni izjema, saj mora biti vsako orožje zabeleženo. 

To je pomembno predvsem takrat, ko se zgodi kakšna neljuba nesreča. Tako se namreč takoj izve, čigava je bila zračna puška, ki jo je nekdo nepravilno ali celo kaznivo uporabil. 

Kje lahko kupimo strelno orožje v Sloveniji?

Če ste tudi sami ljubitelji orožja, si zagotovo želite kupiti primerek odlične pištole, ki ga boste lahko dodali v svojo zbirko. Seveda pa morate pred nakupom imeti urejene papirje, ki vam bodo dovoljevali, da boste v lasti imeli eno ali več pištol. 

Pištole boste seveda morali kupiti pri pooblaščenih prodajalcih, ki imajo dovoljenje za prodajo različnih vrst orožja. 

Kdo ima lahko pištolo?

Lastnik pištole mora biti državljan, ki ni v preteklosti bil kaznovan zaradi prekrškov, ne sme imeti psihičnih težav, saj bi lahko v takem primeru zlorabil strelno orožje in škodil sebi ali svojim bližnjim. Ne sme biti alkoholik, saj je zloraba orožja v vinjenem stanju bolj pogosta. Vsekakor pa ne sme biti odvisnik od mamil, saj bi s pištole lahko uporabil za povzročanje kaznivih dejanj. 

Vse prevečkrat se namreč zgodi, da so pištole uporabljene v kaznivih dejanjih. Ravno zato sta varnost in previdnost vedno zelo pomembna.