Urejate okolico? Drevesnica vam ponuja vse, kar potrebujete!

Urejanje okolice hiše je pomembno opravilo, s katerim močno odločamo o tem, kako se bodo doma počutili stanovalci. Ne moremo si privoščiti velikih kompromisov, bolj se splača dobro razmisliti o tem, kako urediti okolico, da bomo dosegli kar najboljši učinek. Tu imamo veliko možnosti, saj lahko okolico uredimo povsem po svoje. 

Kljub temu, da pri urejanju okolice doma skorajda nimamo omembe vrednih omejitev, bomo potrebovali nekaj pomoči, če želimo priti do res ličnega rezultata. Srečamo se namreč z zahtevnimi nalogami, ki jih sami morda ne bomo mogli opraviti. To velja tudi za izbiro rastlin, ki jih zasadimo okoli hiše – tu nam pomaga drevesnica, ki je lahko ključni partner pri takšnih opravilih. Na enem mestu bomo dobili zbirko rastlin za ureditev domačega vrta, dobili pa bomo tudi dodatno ponudbo, ki je morda še bolj dobrodošla. Tako bomo lahko pripravili tiste rešitve, ki se bodo izkazale za res najbolj posrečene, ne glede na to, kakšno okolje urejamo.

Drevesnica pri urejanju okolice pomaga na različne načine

Drevesnica nam ponuja predvsem rastline, ki jih izbiramo za dekoracijo zunanjih površin, včasih tudi za kakšne posebne namene, recimo pri zasaditvi žive meje. Potrebujemo okrasne rastline in rastline s posebnimi značilnostmi, tu se odločamo na podlagi mnogih prioritet. Drevesnica mora imeti bogato zbirko različnih rastlin, da lahko stranke vedno najdejo prave opcije zase. Ob tem je zelo dobrodošla še možnost izbire med posameznimi rastlinami, drevesnica omogoča obisk in pregled ponudbe, torej dobimo res dobro predstavo o tem, kako se bodo rastline obnesle na naši lokaciji. Vse to je zelo pomembno, če želimo svojo okolico res lepo urediti.

Pogosto pa se za še bolj pomembno izkaže strokovno svetovanje, ki ga nudijo strokovnjaki v drevesnici. Pri urejanju okolice moramo upoštevati številne faktorje, na katere sami morda niti nismo pozorni. Seveda upoštevamo svoj okus in približno vemo, kako bi radi okolico uredili, a običajno na podlagi teh pričakovanj še ne moremo izbrati specifičnih rastlin, ki se bodo v tej vlogi najbolje znašle. Zato nam drevesnica omogoča strokovno svetovanje in pripravo pravega načrta za ureditev domačega okolja.

rezanje žive meje

Drevesnica pomaga izbrati okrasne rastline in rastline za živo mejo

Izbira rastlin je ključnega pomena za dober končni učinek. Tu imamo na voljo izjemno pestro zbirko različnih možnosti, torej lahko dosegamo različne učinke, tako vizualne kot funkcionalne. Morda pridejo najprej do izraza dekorativne rastline, ki gotovo pritegnejo pogled, a pogosto so še bolj pomembne rastline za živo mejo, ki jih pozorno izbiramo s tem namenom, da lahko svoj vrt obdamo z lepo zeleno ogrado. Tu imamo torej posebno odgovornost, da se pravilno odločimo, saj s tem odločamo o končnem zadovoljstvu stanovalcev.

Na srečo se lahko dobro poučimo o različnih možnostih in poiščemo informacije o tem, katere rastline za živo mejo ponujajo najboljši učinek oziroma katere okrasne rastline so najbližje naši viziji. To nam na https://prodaja-cipres.com/rastline-za-zivo-mejo.html ponuja drevesnica, ki predstavlja priljubljene vrste rastlin za različne namene. Pričakujemo lahko, da bo možno dobiti pravo rešitev za praktično vsak namen, tako rastline za živo mejo kot za dekoracijo in druge naloge. Ponudba je namreč široka, med najrazličnejšimi rastlinami gotovo lahko dobimo takšne, ki bodo odlično odgovorile na naša pričakovanja. Moramo pa za to že predhodno v izbiro vložiti nekaj več časa, da bomo dobro vedeli, kaj sploh potrebujemo. Nenazadnje nam že rastline za živo mejo ponujajo ogromno različnih možnosti.

Katere rastline za živo mejo najpogosteje izbiramo?

Pri oblikovanju žive meje imamo različna pričakovanja, v poštev pa pridejo različne rastline. Za živo mejo se pri nas najpogosteje uporablja lovorikovec, značilne so listnate grmovnice, ki lepo rastejo in jih lahko brez težav oblikujemo. A prav tako se lahko poslužimo drugih rastlinskih vrst, ki imajo podobne značilnosti. Ni se treba takoj omejiti le na najbolj priljubljene rastline za živo mejo, tu namreč upoštevamo le svoja pričakovanja in specifične zahteve, odličen učinek dosežemo tudi z drugimi rastlinami, ki tem zahtevam odgovarjajo. To pomeni, da nam rastline za živo mejo dajejo popolno svobodo pri izbiri, vsaj glede na to, kaj od žive meje pričakujemo.

Žive meje imajo lahko različne naloge

Že same žive meje se med seboj zelo razlikujejo. Verjetno imamo v mislih neko predstavo o tem, kaj živa meja je in kakšne naloge ima, tako si lahko predstavljamo, kakšna pričakovanja imamo od rastlin, ki jih za to vlogo izbiramo. A v resnici lahko dobimo še mnoge druge variante, ki so prav tako posrečene. V različnih okoljih se uporabljajo različne žive meje, ki jih združuje le ohlapno opredeljena naloga, da razmejujejo površine.

Nekatere žive meje seveda imajo zelo značilno obliko in odlično služijo prav temu namenu. To so grmovnice, ki lepo rastejo in jih lahko enostavno oblikujemo v podolgovate grmičke, za ta namen se uporabljajo tudi ciprese. A podoben učinek lahko dosežemo še s številnimi drugimi rastlinami, če si privoščimo nekaj več svobode in se prepustimo svoji domišljiji. Površine lahko uspešno razmejimo tudi s skrbno zasajenim drevoredom okrasnih dreves, lahko izberemo celo kakšno cvetje, sončnice in podobno. Tu praktično nimamo omejitev, saj raznovrstne žive meje lahko zelo dobro opravljajo svoje delo. Nenazadnje ne pričakujemo, da bo živa meja neprehodna ograda, temveč želimo na ta način lepo urediti okolico.

Morda imamo tudi druge namene, saj je ureditev vrta pogosto prilagojena posebnim pričakovanjem stanovalcev. Želimo recimo zasenčiti kakšne vrtne površine, urediti kotiček z nekaj več intime, polepšamo tudi izgled svojega doma in okolice. Za vse to lahko uporabimo živo mejo, a bomo morali rastline bistveno bolj skrbno izbrati, če želimo priti do res prepričljivega končnega učinka.

Izkaže se, da je pogosto bolj kot izbira rastlin pomembna priprava dobrega načrta. Opredeliti moramo svoja pričakovanja in zahteve, da lahko pobrskamo po ponudbi in najdemo rastline, ki temu najbolje odgovarjajo. Tako bomo ugotovili, da pridejo pogosto v poštev tudi kakšne bolj domiselne opcije, s katerimi dosežemo še bistveno boljši učinek kot pri izbiri klasične žive meje.

Tisa, iglavci in ciprese

Poleg lovorikovcev in drugih listnatih grmovnic najdemo še nekatere druge značilne žive meje. Gotovo je treba omeniti ciprese, ki se pogosto uporabljajo v tej vlogi. Za ureditev okolice domače hiše so te lahko izredno posrečene, saj imajo veliko bolj zanimiv izgled in so pogosto tudi bolj prijetne za stanovalce in obiskovalce. Listnato grmičevje je lahko sicer nekoliko bolj košato in neprehodno, preprečuje tudi pogled na zasebne površine, a ciprese imajo načeloma lepši izgled in naredijo ambient bolj prijeten.

S tega vidika še bolj izstopa tisa, ki je lahko izredno posrečena izbira. Če ne želimo imeti klasične žive meje, si zaslužijo posebne pozornosti prav okrasni iglavci, ki so nadvse prepričljivi. Omogočajo nam zasaditev v različnih vzorcih, tako da dosegamo tudi funkcije žive meje. Ima pa tisa veliko bolj atraktiven izgled in popestri svojo okolico, lepo se ujema tudi s sodobno arhitekturo in z objekti, ki jih obkrožimo z urejeno zelenico. Zato je tisa izredno priljubljena izbira v zadnjem času, izpostavlja se kot odlična alternativa običajnim živim mejam, zelo dobro pa deluje tudi kot samostojno okrasno drevo.

Za takšen namen izbiramo posebne vrste tise. Tu imamo kar dosti izbire, prodaja cipres nam ponuja široko zbirko različnih rastlin, s katerimi dosegamo izvrstne učinke. Tisa je seveda tu poseben primer, saj gre za drevo, ki lahko doseže zavidljivo velikost. Na domačem vrtu tega po navadi ne želimo, zato se odločamo za posebne okrasne vrste, ki zrastejo v višino le nekaj metrov. Tako imamo okolico zelo urejeno, tisa pa lahko dobro opravlja tudi kakšne posebne naloge. Vsekakor so prav to lahko dobre možnosti pri urejanju okolice. Z dobrim načrtom in pravimi rastlinami bomo dosegli čudovit učinek.

Urejanje okolice za edinstveno bivalno okolje

Pri urejanju okolice imamo različna pričakovanja, gotovo pa želimo doseči čudovit edinstven učinek, ki bo v zadovoljstvo vsem stanovalcem. Z urejeno okolico bo kakovost bivanja v takšnem okolju gotovo višja, višja bo tudi vrednost nepremičnine, dosežemo pa še druge dobrodošle učinke. A v končni fazi je najbolj pomembno to, da se doma dobro počutimo – prav zato se urejanje okolice podreja okusu in pričakovanjem stanovalcev, ne vedno tistim načelom, ki prinašajo najboljši učinek za vrednost nepremičnine ali za skladnost z določenimi modnimi trendi.

Ravno zato imamo veliko svobode in si lahko marsikaj privoščimo, vedno pa pričakujemo čudovit končni učinek. Še posebej to velja, če sodelujemo s kakšnimi strokovnjaki, ki nam pomagajo pri načrtovanju urejenega domačega okolja. Pri tem imamo sicer kar nekaj dela, urejanje okolice ne vključuje le izbire pravih rastlin.

živa meja

Urejanje okolice v drugih okoljih

Pri živih mejah in okrasnih rastlinah morda najprej pomislimo na domači vrt in druge površine okoli hiše. A na ta način se pogosto ureja tudi okolica drugih objektov, uredimo lahko kakšne javne površine, okolico poslovnih objektov in podobno. Pravzaprav ima v takšnih primerih urejanje okolice pogosto še večjo težo, saj skušamo doseči učinek, ki bo prepričal večje število ljudi. Tako bomo urejanju gotovo namenili še več pozornosti in bomo skrbno izbirali prave rešitve. Tu je kar nujno, da urejanje okolice prevzame izkušen strokovnjak, ki lahko pripravi usklajene rešitve in izbere primerno opremo za čudovite zunanje površine.

Prav tako se bomo verjetno odločili tudi za dolgoročno vzdrževanje, ki je v ponudbi vrtnarjev. Sami ne moremo redno skrbeti za rastlinje ob svojih poslovnih prostorih in na drugih površinah, zato izkoristimo pomoč strokovnjakov.