Vsestranske toplotne črpalke

Vsaka toplotna črpalka bo svoje delo dobro opravljala, a najprej moramo izbrati napravo, ki je dobro pripravljena na specifične izzive. Ker imamo na trgu celo zbirko toplotnih črpalk, bo izbira morda precej zahtevna. Poznati moramo ponudbo in svoje potrebe, le tako lahko izberemo kakovostno napravo, s katero bomo zadovoljni. Ne pozabimo, da je ogrevalni sistem en izmed ključnih hišnih sistemov, od njega je odvisna kakovost bivanja v hladnejšem delu leta.

Na srečo se lahko poslužimo nekaterih vsestranskih črpalk. Posebej priljubljene so toplotne črpalke zrak voda, ki ustrezajo mnogim povprečnim uporabnikom, hkrati pa so dokaj poceni in preproste. Za nekoliko večjo zmogljivost poskrbijo črpalke zemlja voda, ki tudi lahko pridejo v poštev. Lahko pa se za idealno izbiro izkaže hibridna toplotna črpalka, ki bo svoje delo zanesljivo opravljala v vseh mogočih razmerah.

Razlike so primarno v tem, na kak način toplotna črpalka pridobiva energijo za ogrevanje. Toplotne črpalke zrak voda črpajo energijo iz ozračja, to pa uporabijo za ogrevanje vode, ki se pretaka po toplovodnem ogrevalnem sistemu. Tako so toplotne črpalke zrak voda lahko precej enostavne, saj za pridobivanje energije iz okolja potrebujemo le kompaktno zunanjo enoto. Črpalke zemlja voda zahtevajo namestitev podzemnih kolektorjev, zato ne pridejo toliko v poštev, še zahtevnejše so za vgradnjo toplotne črpalke voda voda.

Hibridna toplotna črpalka

Lahko se odločimo za vgradnjo hibridne črpalke, ki je zelo vsestranska opcija. Običajno to velja za tiste, ki se odločijo za uporabo toplotne črpalke zrak voda, a bi radi v mrzlih zimskih mesecih imeli še dodatno zagotovilo za zanesljivo in zmogljivo delovanje naprave. V ozračju se namreč ob nizkih temperaturah ne zadržuje dovolj energije za zanesljivo ogrevanje, zato hibridna toplotna črpalka ponudi še dodaten sistem za dogrevanje po potrebi. Tako je ogrevanje zmogljivo in zanesljivo, hkrati pa še vedno varčno in cenovno ugodno.