Zadovoljstvo zaposlenih se preslika v zadovoljstvo strank

Voditelji velikih in vizionarskih podjetij bodo vsi po vrsti znali povedati, da je za uspešno in produktivno delo uslužbencev podjetja potrebno spodbudno in urejeno okolje, v katerem se zaposleni dobro počutijo. Dobro počutje uslužbencev bo bistveno vplivalo na obseg njihove produktivnosti, kar se bo gotovo poznalo tudi na uspešnosti podjetja. Arhitekturno dobro zasnovani in moderni poslovni prostori bodo seveda prispevali k dobremu počutju, vendar pa je treba vestno skrbeti tudi za čiščenje poslovnih prostorov. Če bomo imeli najmodernejšo notranjo opremo, pa ne bomo skrbeli za to, da bo redno čiščena, bomo tvegali, da gre naša investicija v dobro počutje v nič. 

Lahko varčujemo na stvareh, kot je čiščenje oken?

Redno čiščenje poslovnih prostorov bi moralo biti za vsako podjetje samoumevno, a na žalost še zdaleč ni težko. Uslužbenci premnogih podjetij morajo večji del svojega dneva preživljati v prostorih, v katerih se nabrana umazanija počisti le enkrat na mesec, kar znatno poslabša kvaliteto njihovega počutja in posledično tudi njihove produktivnosti. Marsikatero vodstvo bo namreč želelo varčevati na nekaterih bistvenih sestavinah temeljitega čiščenja, kot je na primer čiščenje oken. Tudi če se nam čiščenje oken morda zdi postranskega pomena, pa bo naš uslužbenec morda v bistvenem trenutku izgubil voljo za kvalitetno opravljanje svojega dela, če bo opazil, da se vodstvo podjetja ne potrudi niti za najosnovnejše vzdrževanje okolja, v katerem dela. 

Med podjetji, ki najbolje kotirajo na svetovnih borzah, boste težko našli takega, ki ne bo poskrbelo za vse vidike dobrega počutja njihovih uslužbencev, saj njihovi šefi vedo, kaj pomeni razlika med zadovoljnim in nezadovoljnim zaposlenim in kakšna je posledica v produktivnosti. Redno čiščenje poslovnih prostorov vsekakor sodi med osnovne stroške podjetja, ki bi se jih sicer vsi radi znebili, vendar pa bi bile negativne posledice tega veliko prehude, da bi to lahko storili.