Zmogljivost toplotnih črpalk

Toplotne črpalke izstopajo predvsem z nizkimi stroški ogrevanja in visokimi prihranki v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Imajo pa še kopico drugih lastnosti, po katerih jih lahko primerjamo med seboj ali z alternativnimi sistemi. Med pomembnejše faktorje, ki odločajo o smiselnosti izbire oziroma nakupa, gre gotovo prišteti tudi zmogljivost. Pri tem moramo primerjati že posamezne tipe toplotnih črpalk, ki se lahko v tem oziru močno razlikujejo.

Toplotna črpalka zrak zrak

Za najbolj enostavne in tudi najcenejše veljajo toplotne črpalke, ki energijo za ogrevanje črpajo iz okoliškega zraka. Na tak princip deluje toplotna črpalka zrak zrak, ki je priljubljena izbira tistih, ki želijo svoje prostore ogrevati z enostavno, cenovno ugodno in učinkovito opremo. Kaj pa zmogljivost? Ta je odvisna od količine energije, ki je shranjena v okoliškem ozračju, ter od sposobnosti črpalke, da energijo uspešno pridobi in pretvori v toploto za ogrevanje prostorov.

V mnogih primerih bo toplotna črpalka zrak zrak povsem zadostna za uspešno ogrevanje stanovanjskih prostorov, še posebej v dobro izoliranih stanovanjih z manjšo površino. A v mrzlih zimah, ko se temperatura dlje časa zadržuje pod lediščem, iz zraka morda ne bo možno pridobiti dovolj energije za vzdrževanje poljubno visoke temperature prostora. V tem primeru potrebuje toplotna črpalka zrak zrak dodaten sistem za dogrevanje, lahko pa že prej izberemo zmogljivejšo izvedbo črpalke.

Toplotna črpalka zemlja voda

Priljubljena alternativa je toplotna črpalka zemlja voda, ki pokriva potrebe večine zahtevnejših uporabnikov. Ta toplotna črpalka namreč koristi energijo, ki je shranjena v zemlji – tam se zbira energija sončnih žarkov, ki odprte površine obsevajo preko celega leta. Ker zemlja zelo dobro hrani sončno energijo, lahko toplotna črpalka zemlja voda tudi v hladnih zimskih dneh najde obilo energije za uspešno ogrevanje stanovanjskih prostorov. Zmogljivost takšne toplotne črpalke je en izmed glavnih razlogov, zaradi katerih je ta izvedba med najbolj priljubljenimi izbirami.